Van de voorzitter…
In de afgelopen jaren heeft #metoo en diverse vormen van grensoverschrijdend gedrag ertoe geleid dat sociale veiligheid steeds meer aandacht krijgt. Hoewel het positief is dat dit onderwerp nu prominent op de agenda staat, is het natuurlijk teleurstellend dat dergelijke overtredingen noodzakelijk waren om algemeen bewustzijn te creëren. Helaas zien we tegenwoordig ook dat deze aandacht soms doorslaat.
Binnen SVWAW vinden we de sociale veiligheid nét zo belangrijk als de fysieke veiligheid. In onze missie staat dan ook dat we de ruimte willen creëren voor het veilig voelen en werken aan warmte. Het één kan ook niet zonder het ander. Het mooie vind ik dat we deze zaken nu vastgelegd hebben, met name in een omgeving die doorgaans uitvoerend, technisch en voornamelijk mannelijk is. Vaak niet de omgeving waar men het heeft over gevoelens. De inhoud, de techniek is vaak leidend. Men is actie en oplossingsgericht.
Hiermee zijn we mijns inziens een voorloper. Want ondanks deze buitenkant heeft iedereen behoefte aan veiligheid, ook de schijnbaar stoere man aan de put. Dit komt voort uit de essentiële behoefte van de mens om ergens bij te horen.
Sociale Veiligheid heeft natuurlijk een directe relatie op de veiligheid en gezondheid. Want als je je mentaal beter voelt, voel je je lichamelijk ook beter. Maar er zijn ook belangrijke indirecte relaties. Wanneer je een gevoel van veiligheid en verbondenheid ervaart, zul je bijvoorbeeld gemakkelijker onveilige situaties en procedures durven aan te kaarten. En er is dan een omgeving waar er geluisterd wordt. En niet onbelangrijk een proactieve omgeving om situaties ook daadwerkelijk op te pakken.
Maar ja, dat is natuurlijk allemaal makkelijk gezegd! Maar hoe zet je dat dan in de praktijk om? Bovendien is het niet simpelweg een kwestie van een omgeving als veilig of onveilig te bestempelen; er bestaan vele nuances tussen deze twee uitersten.
Zo beginnen we overleggen en bijeenkomsten van SVWAW altijd met een check-in. De ene keer wat uitgebreider, de andere keer wat minder uitgebreid. En als de één de moed heeft en durft te zeggen dat hij of zij het moeilijk heeft doordat zijn kind ziek is, of gestresst is door een hoge werkdruk, dan durft de ander ook meer open te zijn
Dit vraagt leiderschap door moed en kwetsbaarheid. Deze verbinding maakt het ook makkelijker om datgene te benoemen waar je zakelijk tegenaan loopt op het gebied van uitvoering en veiligheid.
Voor ons is natuurlijk nog een wereld te winnen; maar we hebben inmiddels mooie stappen gemaakt. Ook door de campagnes en gesprekken over gelijkwaardigheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar ook de Hein Campagne, een mooie en veilige methodiek van aanspreken, past heel mooi binnen onze missie.