Bij A. Hak in Tricht (GLD) worden ondergrondse infrastructuuroplossingen gerealiseerd die niet alleen innovatief zijn, maar ook veiligheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid vooropstellen. Marleen Steffen, KAM-Coördinator en Preventiemedewerker, neemt ons mee in haar wereld waar veiligheid en preventie centraal staan. Daarnaast legt ze uit waarom A.Hak onderdeel is van Samen Veilig Werken aan Warmte.

“Als KAM-Coördinator ben ik aanspreekpunt voor veiligheid binnen onze projecten, specifiek voor het bedrijfsonderdeel Warmte”, legt Marleen uit. “Ik werk direct samen met projectleiders en uitvoerders om risico’s te verkleinen. Dat doe ik ook in de uitvoering.” Haar aanpak gaat verder dan alleen beleid. Het is een praktische rol die haar regelmatig naar de werklocaties of projecten brengt om situaties persoonlijk te beoordelen.

Preventie
Als preventiemedewerker heeft Marleen een wettelijke en coördinerende rol, maar haar werk gaat verder dan dat. “Je probeert vooraf zoveel mogelijk de veiligheid-en gezondheidsrisico’s als bedrijf te voorkomen”, zegt ze. Dit omvat het aanpassen van beleid en het in gesprek blijven met de directie en de ondernemingsraad. “Je moet je oren en ogen goed openhouden. Ook in de wandelgangen en in de schaftketen, want daar hoor je vaak de meeste dingen”, benadrukt ze.

Leren
De betrokkenheid van A.Hak bij SVWAW sinds 2018 onderstreept het belang van samenwerking. “We doen mee omdat we van elkaar leren”, vertelt Marleen. “De onderwerpen zijn actueel. Incidenten, oorzaken en genomen maatregelen worden gedeeld. Je hoeft het wiel niet twee keer uit te vinden. Kennisdelen is van belang om zo de veiligheidsbeleving in de warmtebranche tussen partijen op gelijkwaardig niveau te krijgen.”

Kansen
Marleen ziet specifieke kansen voor de SVWAW. “Veiligheid en kwaliteit zijn van groot belang. Tevens is de arbeidsmarkt nu zo, dat we ook voor een uitdaging staan om blijvend goede operationele vakmannen en vrouwen te vinden. Dit zorgt voor een uitdaging om ook onderaannemers mee te nemen in de veiligheidsvisie van SVWAW. Een kans is ook om leveranciers en onderaannemers  te betrekken en zo te zorgen voor een eenduidige visie op veiligheid binnen de warmtebranche. Een mooi voorbeeld is dat we nu vanuit de SVWAW in gesprek gaan met leveranciers van PUR met di-isocyanaten om deze gevaarlijke component te vervangen voor gezonde alternatieven” geeft Steffen aan.

Uitdagingen tackelen
“De grootste uitdaging zit erin dat we onderaannemers en leveranciers ook meekrijgen in onze visie van veilig werken. Tijd is ook een uitdaging. Dat we voldoende tijd besteden aan dialoog en gesprek op de werkvloer zowel vanuit de opdrachtgever als opdrachtnemer.” A.Hak en andere SVWAW-leden hebben innovatieve tools ontwikkeld om veiligheid te bevorderen. “We hebben een praatplaat ontwikkeld om met elkaar het gesprek aan te gaan bij onveilige situaties bij werken in de ondergrond”, legt ze uit. “Vaak worden onveilige situaties gecreëerd door goedbedoelde handelingen. De partijen binnen de warmtebranche willen graag door met projecten realiseren.

Toekomstbeeld
Vooruitkijkend zegt Marleen: “Ik hoop dat we over vijf jaar meer bekendheid hebben in de gehele keten om zo veiligheidsbeleving op gelijkwaardig niveau te krijgen binnen de warmtebranche. Ook hoop ik dat er meer partijen uit de warmtebranche aanhaken. Dat we onze meerwaarde als SVWAW hebben bewezen.”