“We moeten erover waken niet alleen een praatclubje te zijn.” Dat heb ik destijds goed in mijn oren geknoopt toen een van de oprichters me daar enkele jaren geleden op wees.

Toch is praten precies wat we vaak doen. Maar laten we niet vergeten dat praten op zichzelf al een vorm van handelen is. Door ervaringen te delen, met elkaar in gesprek te gaan en elkaar bewust te maken van de uitdagingen rondom veilig werken, zetten we samen de eerste maar vooral ook belangrijke stappen in de goede richting.

Bewustwording als basis voor verandering

Ontwikkeling bestaat uit twee delen: bewustzijn en beweging. Eerst is er bewustzijn nodig – bewustzijn over de risico’s, over veilig werken, over de verantwoordelijkheid die we samen dragen. Dit bewustzijn ontstaat juist door met elkaar in gesprek te blijven. Het delen van inzichten, het uitspreken van zorgen en het formuleren van gezamenlijke uitgangspunten is niet passief; het is een essentiële vorm van actie. Vanuit deze basis kan vervolgens beweging ontstaan, verandering in gedrag en het nemen van nieuwe, concrete initiatieven.

Verandering doorvoeren is niet altijd even eenvoudig. Voor een individu is het soms al lastig is om eigen gewoontes te doorbreken, laat staan voor een organisatie of een samenwerkingsverband met uiteenlopende belangen. Toch ligt hier ook onze kracht! Juist doordat we met meerdere partijen samenwerken, kunnen we elkaar helpen, scherp houden en inspireren. Het is zoals bij de Europese Unie: soms gaat het traag, soms zijn niet alle betrokkenen even actief, maar samen houd je een bepaalde standaard (in ons geval: samen veilig werken) vast.

Afgelopen jaar hebben we mooie thema’s behandeld, zoals gelijkwaardigheid. We kwamen tot de kern: pas als het écht spannend wordt, komen gelijkwaardigheid en veiligheid in het geding. Hieruit is een sterk gezamenlijk statement voortgekomen: Tijdsdruk, planning en economische belangen mogen NOOIT tot onveilige keuzes leiden.

Van dialoog naar concreet handelen

Dit krachtige statement sluit direct aan op het thema leiderschap dat we dit jaar hebben besproken tijdens het Strategisch overleg van vorige maand. Hoe geef jij als leider het goede voorbeeld en laat je zien dat je dit principe onderschrijft? Doe je als leider wat je zegt? Het gaat niet om een eenmalig actieplan, maar om een voortdurende inspanning, een blijvende focus op veilig gedrag en een cultuur waarin iedereen zich uitgenodigd voelt om het juiste te doen.

Geen woorden maar daden

Gelukkig blijft het niet bij woorden. Het praten en delen bereidt de weg voor daadwerkelijke stappen. Zo hebben we gezamenlijk de afgelopen jaren meerdere campagnes en workshops gevoerd over bijvoorbeeld het belang van een goede voorbereiding of orde en netheid. Nu zijn we bezig met het ontwikkelen van een workshop voor stoten en knellen. Maar als het nodig is pakken we ook praktische zaken op zoals het beleid rondom de haakse slijper of diisocyanaten. Laten we ook niet vergeten dat we dit jaar een nieuwe website hebben gelanceerd waar we onder andere naast nieuwsitems ook alle successen en incidenten delen! Kortom: tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan!