Afgelopen augustus is de langverwachte regeling omtrent het gebruik van diisocyanaten in onze sector in werking getreden. Deze regeling markeert een cruciale stap in het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers en het milieu. Hoewel de intentie lovenswaardig is, staan we momenteel voor enkele uitdagingen bij de praktische toepassing ervan.

De kern van de regeling legt de verantwoordelijkheid bij leveranciers om opleidingsmateriaal beschikbaar te stellen voor het personeel dat diisocyanaten gebruikt. E-learnings zijn het middel waarmee leveranciers aan deze verplichting voldoen. Echter, we stuiten op een aanzienlijke hindernis met betrekking tot de begrijpelijkheid en toereikendheid van de beschikbare vertalingen voor onze doelgroep: de monteurs.

 

Kennissessie

Op 11 januari jl. kwamen een vertegenwoordiging van deelnemers van SVWAW, opdrachtgevers en aannemers uit de warmtebranche maar ook leveranciers van geïsoleerde warmteleidingen samen om deze kwestie te bespreken en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Een fundamenteel punt dat uit het overleg naar voren kwam, is dat een langetermijnoplossing cruciaal is. De consensus is dat binnen 10 jaar een alternatief voor deze vorm van PUR moet worden gevonden, zoals gesuggereerd wordt in de Nederlandse uitleg van de Europese wetgeving.

Daarnaast bleek de huidige aangeboden cursus ondermaats en ongeschikt voor de doelgroep, zowel wat betreft de vorm als het taalgebruik. Verschillende aannemers hebben reeds een toolbox ontwikkeld, maar deze dekt niet volledig de behoeften. Een aanvullende instructie vanuit de leveranciers is dringend noodzakelijk (en ook wettelijk verplicht!).

Om deze uitdagingen aan te pakken, is besloten een kleine aanpassing door te voeren aan de driejaarlijkse herhalingscursus. De deelnemende partijen zullen eveneens contact opnemen met de ontwerpers van deze E-learning. Vervolgafspraken zijn gemaakt en goede stappen gezet naar een nóg veiligere omgeving in de warmtebranche.

Samen streven we naar een veilige, gezonde, en goed geïnformeerde werkomgeving in onze sector.